Ukrajinský lyžiar skončil v nemocnici s komplikovanou zlomeninou

06.01.2009 Poprad

Vysoké Tatry 6. januára (TASR) - Komplikovanú zlomeninu predkolenia utrpel dnes v hornej časti zjazdovky na Solisku na Štrbskom Plese 52-ročný lyžiar z Ukrajiny.
Na mieste zasahovali záchranári z Tatranskej horskej služby - dobrovoľného zboru spoločne s lekárom, ktorý poskytol zranenému prvú odbornú pomoc.
"Keďže išlo o veľmi bolestivé zranenie, privolali na pomoc posádku vrtuľníka Leteckej záchrannej zdravotnej služby Air Transport Europe z Popradu. Lyžiara po ošetrení letecky dopravili do popradskej nemocnice, " povedal pre TASR šéf dobrovoľných záchranárov Jaroslav Švorc. Pripomenul, že s prílivom lyžiarov výrazne vzrástol na svahoch aj počet úrazov. Od Štedrého večera po dnešný sviatok Troch kráľov zaznamenali v lyžiarskych strediskách na Štrbskom Plese, v Ždiari na Strednici, Bachledovej doline a Jezersku 99 úrazov, čo je takmer o štvrtinu viac ako v rovnakom období počas uplynulej lyžiarskej sezóny. Takmer dve tretiny úrazov sa stali na Štrbskom Plese.
"Zaznamenali sme viacero ťažkých úrazov, medzi nimi tri zlomeniny predkolenia, zlomeninu rebier s poškodením pľúc či zlomeninu kľúčnej kosti, " konkretizoval Švorc. Lyžiarom odporučil predovšetkým opatrnosť a ohľaduplnosť. Mali by pamätať na zásadu, že lyžiar vždy musí ovládať lyže a nie naopak. Spomenul aj kuriózny prípad zo záveru minulého roka, kedy lyžiar utrpel zranenia po strete s autom na Strednici v Ždiari. "Poliak zišiel zo svahu na lyžiach na parkovisko k vlastnému autu, kde ho pri cúvaní zachytil ďalší z motorizovaných návštevníkov strediska, " uviedol šéf dobrovoľných záchranárov. Súčasne vyzdvihol, že najmä v ostatných dvoch rokoch je na tatranských svahoch čoraz viac lyžiarov, ktorí používajú prilby.
 

Vyberte región